DIETA MEDITERRÀNIA

Es coneix com a dieta mediterrània a la manera d'alimentar-se basat en una idealització d'alguns patrons dietètics dels països mediterranis, especialment : Espanya, Portugal , França , Itàlia , Grècia i Malta. El 16 de novembre de 2010 va ser declarada Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat en una denominació conjunta d'Espanya, Grècia, Itàlia i Marroc. A més a més es considera un model alimentari molt saludable.

Descripció del patró mediterrani com: dieta vegetariana no estricta, ric en àcid oleic, àcid ω-3, fibra i baix contingut en àcids grassos saturats.

Característiques de la dieta mediterrània
• Consum abundant d’aliments d’origen vegetal, incloent fruites i verdures, cereals, pa, llegums, hortalisses, fruits secs i llavors.
• Preferència pels aliments mínimament processats, i en la mesura del possible, frescs, de temporada i conreats localment.
• Utilització de l’oli d’oliva com a font de greix principal, reemplaçant altres olis i greixos com per exemple la mantega o la margarina.
• Àport total del greix en la dieta del 25-40% de l’Aport Caloric Total, amb menys d’un 7-8% àcids grassos saturats.
• Consum diari de formatge i iogurt.
• Consum de fruita fresca com a postra diari, i limitació del consum de pastissos i dolços a unes poques vegades per setmana.
• Consum setmanal de quantitats entre baixes i moderades de peix, marisc i aus de corral, i fins 4-5 ous per setmana.
• Consum de carns vermelles poques vegades per setmana, en racions petites com ingredients de plats.
• Utilització de l’all, ceba, herbes i espècies com condiments.
• Pràctica d’activitat física regular de manera que s’afavoreixi l’adopció d’un pes corporal adequat, una forma saludable i una sensació psicofísica de benestar.
• Consum moderat de vi, normalment acompanyant els àpats.

El seguiment d'aquesta dieta s'atribueix a la prevenció de:
• Malaltia cardiovascular, càncer i mortalitat total.
• Hipertensió.
• Diabetis i síndrome metabòlic (conjunt de patologies que es donen a una persona).
• Altres patologies: malalties inflamatòries, malalties cognitives, patologies digestives, ...

10 recomanacions bàsiques de la Dieta Mediterrània
1. Utilitzar l’oli d’oliva com a greix d’addició.
2. Consumir aliments d’origen vegetal en abundància: fruites, verdures, llegums i fruits secs.
3. El pa i els aliments procedents de cereals (pasta, arròs i especialment els seus producte integrals) haurien de formar part de l’alimentació diària.
4. Els aliments poc processats, frescs i de temporada són els més adequats.
5. Consumir diàriament productes làctics, principalment iogurts i formatges.
6. La carn vermella es tindrà que consumir amb moderació i si pot ser com a part de guisats i altres receptes. Las carns processades es prendran en quantitats petites i com ingredients d’entrepans i plats.
7. Consumir peix en abundància i ous amb moderació.
8. La fruita fresca hauria de ser el postre habitual. Els dolços i pastissos haurien de consumir-se ocasionalment.
9. L’aigua és la beguda per excel·lència en el Mediterrani. El vi ha de prendre’s amb moderació i sempre durant els àpats.
10. Realitzar activitat física a diari.

Piràmide de la Dieta Mediterrània


VISITAS

SEGUIDORES EN G+