Embriología

17:50:00

En → dins brio → germina logos → estudi
L’espermatozoide de l’home i oòcit de la dona són les cèl•lules aplodes (n) que intervenen en aquest proses.
L’oòcit esta envoltat per un conjunt de cèl•lules i tenen dues capes:
a) Corona radiada més externa
b) Zona pel•lúcida

FECUNDACIÓ

Durant el període menstrual de la dona allibera un oòcit i sí es fecundat per l’espermatozoide hi ha fecundació i formen el zigot, recorre les trompes de fallopi. Quan entre un espermatozoide el zigot es tanca hermèticament i així no permeten l’entrada de cap més espermatozoide. L’espermatozoide perd el cili i les mitocondris en el procés per entrat dins l’oòcit, ja que, és necessari provocar un procés de capacitació per poder travessar la zona pel•lúcida de l’oòcit. És a dir, que un cop dins l’oòcit, l’espermatozoide només deixa el ADN.

DESENVOLUPAMENT EMBRIONARI PRIMARI

En el transcurs del moviment del zigot per les trompes de fallopi es dirigeix cap a l’endometri. El zigot té, encara, la zona pel•lúcida. Un cop a l’endometri el zigot s’implanta a ell en una posició del zigot determinada, és a dir, per la part epiblast del zigot. (en el 5 o 6 dies).

a) Període de divisió cel•lular



El zigot es multiplica i divideixen les cèl•lules. Als 3 dies de la fecundació zigot té 16 cèl•lules, al arribar a la cavitat uterina les de l’uterina s’agrupen elles generaran l’embrió i de les exteriors derivaran la placenta en aquest moment s’anomena blastocit.


El blastocit esta constituït per una capa interna i una capa externa. De l’interna sorgirà l’embrió i de la externa derivarà la placenta.
a) Embrioblast (capa interna): epiblast i hipoblast → composen el disc germinatiu bilàmina
b) Trofoblast (externa): sincitrofoblast (més externa) i citrotrofoblas
L’epiblast donarà lloc a l’embrió i el hipoblast al sac vitel·lí.

b) Implantació del blastocist a l’endometri



En la implantació el blastocist continua el seu desenvolupament a l’endometri matern. El trofoblast creix introduint-se cada cop més als teixits de la mare. El ràpid creixement de les capes externes creen dos cavitat entorn al embrioblast; aquestes cavitats rodejaran i protegiran el nou ser i conte el líquid amniòtic. Per un altre canto, les capes externes pluriferen ràpidament entre els teixit desenvolupant el trofoblast, aquest ràpid creixement ocasionà el trencament dels vasos sanguinis que rodegen el bastocist, la sang de la mare acudeix a les noves llagunes i formant un entorn molt nutritiu per desenvolupament de l’embrió. El creixement del disc germinatiu és lent en comparació del de trofoblast. Al final de la setmana el disc germinatiu es troba entre dos cavitats subjecte pel pedicle de fixació → donarà lloc el cordó umbilical. El trofoblast comença a desenvolupar les vellositats necessàries per poder produir-se iniciar la circulació úter ↔ placentària.

Video al youtube

GASTRULACIÓ


Proses mitjançant el qual es produeixen les tres capes germinatives a l’embrió, així comença a sorgir una noca capa cel•lular entre les que componia el disc germinatiu bilàmina. Es formen: ectoderm, mesoderm i endoderm; des que es diferenciaran els teixit i òrgans de l’embrió. La gastrulació comença amb la formació de la línia primitiva a la superfície de l’ epiblast, el disc embrionari en un principi aplanat i quasi rodo poc a poc s’allarga i s'eixampla a l’extrem encefàlic. Al final d’aquesta tercera setmana l’embrió mesura 1 mm. El trofoblast plurifera avançant ràpidament i lo que abans eren petites vellositats ara és converteixen al plorifera i ramificar-se en el cori frondós que donarà lloc cotilèdons placentaris. La sang materna rega tot aquest sistema necessari per nodrir el desenvolupament embrionari.


FULLES EMBRIONÀRIE d’envolupament de l’embrió



El teixit ectodèrmic s’engronsa i forma la placa neural, posteriorment el tub neural s’allarga des de l’àrea cranial a la membrana bucofaríngi. També trobem a banda i banda del tub neural les somites (donarà lloc als diferents òrgans). El replegaments naturals del tub neural dona lloc a l’encèfal i medul•la espinal. Per finalitzar el proses en tanca els extrems del tub neural.


OVERVIEW



Període de divisió cel•lular (1ª i 2ª setmana)
- període divisió cel•lular intens
- blastocist.
Període embrionari (2ª - 8ª setmana)
- desenvolupament cel•lular fins a adoptar forma humana.
- gastrulació.
Període fetal (9ª - 38ª setmana)
- evolució i creixement fetal

You Might Also Like

0 comments

VISITAS